top of page
2024-juni-website.jpg

Gouden jubileum 2024

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat een kleine groep studenten een eigen ensemble begon. Dat 'clubje' groeide uit tot het Ad Hoc Orkest van nu: we hebben GOUD bereikt.

Met Gouden klanken als uitgangspunt geven we een lustrumconcert op zaterdag 1 juni 2024 in de Geertekerk in Utrecht.

 

Een hoofdrol is weggelegd voor niemand minder dan Mozart, de golden boy van de klassieke muziek. Met muziek van hem, of verwijzend naar hem, zoals uit zijn opera 'Don Giovanni'. We omlijsten dit met een verrassend samenspel met de Utrechtse dichter en schrijver Ingmar Heytze.  

Op het programma:

- Johannes Verhulst - Symfonie in e mineur op. 46

- Wolfgang Amadeus Mozart - Don Giovanni Ouverture KV 527 (arr. F. Busoni)

- Heitor Villa-Lobos - Sinfonietta No. 1, “A Memoria de Mozart” 

In het weekend van 7 t/m 9 juni logeert het orkest in een groepsaccommodatie op Texel. In de Maartenskerk in Oosterend spelen we op zaterdagavond 8 juni delen uit ons lustrumconcert. Voor zorginstelling het Maartenshuis in de Koog geven we in kleinere ensembles een kamermuziekconcert. 

En natuurlijk gaan we uitwaaien, genieten van strand, duinen en zee en van andere activiteiten op Texel.

Iedereen die dat wil kan een mooie herinnering, anekdote of jubileumwens of andere input opsturen. We maken daarvan een collage, die te zien is tijdens het lustrumfeest op 1 juni. Graag uiterlijk 10 mei toesturen via ons contactformulier.

Over Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (Utrecht 1970) schrijft poëzie voor mensen die niet van gedichten houden. In 2000 was Ingmar huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de tweejaarlijkse C.C.S. Croneprijs voor zijn oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht

Toen in 2001 zijn eerste drie dichtbundels gebundeld werden, voorzag Gerrit Komrij (destijds Dichter des Vaderlands) deze herdruk van een voorwoord waarin hij schreef dat Heytze een dichter is die 'weigert entertainment en helderheid als vloekwoorden te beschouwen'. Daarbij citeert hij achteloos andere dichters, maar ook liedjes: 'Hij is een cultuurproduct, schrijvend met het gemak van een natuurtalent', dat door zijn 'lichtvoetigheid en directheid' het gebruik van 'grote woorden' acceptabel maakt. 
Zijn eigenlijke debuut heette Alleen mijn kat applaudisseert en mogelijk zijn er in het Ad Hoc musici die hem dat na kunnen zeggen. Hij trad, solo of met muzikanten, op tijdens literaire festivals als Crossing Border, Lowlands, de Nacht van de Poëzie en de reprise van Poëzie in Carré in 2006. In 2009 verscheen zijn bundel Utrecht voor beginners, De Domstad in 127 gedichten, gevolgd door Utrecht voor Gevorderden in 2011. 

Ingmar Heytze is op dit moment de hoogst genoteerde levende auteur in de Utrechtse Literaire Canon van de SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht). In 2013 verscheen Van licht en steen, ter gelegenheid van het Utrechts Monumentenfonds dat toen 70 jaar bestond. Heytze verdiepte zich in de wereld van moerbalken, kinderbinten, neuten en oortjes. Het inspireerde hem tot nieuwe gedichten, maar hij beschreef daarnaast hoe het fonds in die zeventig jaren de oude binnenstad van Utrecht behoedde voor massale sloop. Hoe volledige ruïnes werden terug gepuzzeld naar aantrekkelijke, weer prima bewoonbare panden. Een prachtig boek met foto's van Daan Verschuur en vormgegeven door Meike van Schijndel waarin de verhalen van de bewoners (en niet te vergeten hun huisdieren) prachtig tot hun recht komen.

Bij het Ad Hoc jubileum gaat Ingmar voor een aantal gouden momenten zorgen. Een gelauwerde dichter die het Lustrumconcert opent, wie wil dat nou niet?

Bekijk foto's uit het verleden

logobreed.jpg
bottom of page